2013. március 19., kedd

Jay Asher- Tizenhárom okom volt

Ez a könyv volt az, ami szerintem eddig a legnagyobb hatással volt rám. Két teljes napot gondolkoztam azon, hogy ilyenek tényleg vannak, mint amit Jay leír.



A könyv arról szól, hogy egy lány öngyilkos lesz, begyógyszerezi magát. De még mielőtt ezt megteszi, búcsú üzenetet hagy tizenhárom személynek, de nem papír formájában, hanem kazettákra felvéve. Hét kazetta van, minden személynek egy-egy neki szánt oldallal, ahol elmondja Hannah, a lány, hogy mivel járult ő ahhoz, hogy erre a döntésre jusson. A kazettákat úgy hallgatjuk végig, hogy Clay kapja meg, az a srác, aki bele volt zúgva Hannah-ba, de nem merte neki elmondani. A kettejük szemszögéből olvashatjuk végig a történéseket.
Elmondja a lány, hogy tudja, hogy sokféle pletyka járt róla, de azok egyáltalán nem voltak igazak, hiszen igen, találkozott és randizott az egyik sráccal, csókolóztak is, de semmi tipi-tapi nem volt, mint ahogy ő elmondta a barátainak. Majd az egyik volt legjobb barátja írt egy listát, hogy ki dögös és ki nem az, és őt írta a legjobb segghez, és ezáltal pár srác felhatalmazva érezte magát, hogy úgy fogdossák a lány hátsóját, ahogy ők akarják. Elmondja, hogy volt egy lány, akiről mindenki azt hiszi, hogy kedves, de mégsem az, mert őt is csak kihasználta, hogy egy buliba elfuvarozza, hogy egy srác egy ebédlőben akarta őt megerőszakolni, hogy egy másik lány kidöntött egy stop táblát, ami végül egy pizzafutár életét vette el, hogy az egyik sráccal valójában lefeküdt, de azért, mert akkor már tudta, hogy mi a döntése. Hirtelen vágatja le a haját, hirtelen elajándékozza a tulajdonait, és hogy ez senkinek fel sem tűnik. Végezetül elmondja, hogy az irodalomtanártól segítséget kér, de az nem segít neki, mert nem veszi őt komolyan.

Azok a pletykák járják, hogy a Universal Chanel felvásárolta a tulajdonokat, és hogy film is készül a könyvből, melynek főszereplője Selena Gomez lesz.

További információkért: http://moly.hu/konyvek/jay-asher-tizenharom-okom-volt

1 megjegyzés: